PREZENTARE

                 În 1929 a luat ființă Școala elementară de comerț de băieți “Matei Marinescu” din Slobozia, prima școală secundară din istoria orașului. Școala a funcționat în localul donat de Matei Marinescu, un mare comerciant și binefăcător al Sloboziei, și s-a aflat pe locul magazinului Ialomița de astăzi. În 1936, Școala de comerț se transformă în Școala primară nr.2 “Matei Marinescu”, iar din 1948 devine Școala elementară de 7 ani nr.2 “Matei Marinescu”. 

                Între 1952 și 1968, școala noastră, transformată în primul liceu al orașului, s-a numit Școala Medie Mixtă ”Mircea cel Bătrân”.  Începând cu anul  1969, noua denumire va fi Liceul de Cultură Generală Slobozia și mai apoi, între 1978 și 1990, Liceul de Matematică-Fizică ori Liceul Teoretic Slobozia (1990-1991). Din 1991 a luat numele marelui voievod, Mihai Viteazul. Actuala denumire, Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Slobozia, i   s-a conferit în anul 2000 ca o recunoaștere a locului său în ierarhia unităților de învățământ de elită din România și a meritelor deosebite dobândite în domeniul educațional.

                De-a lungul existenței sale, CNMV Slobozia s-a impus în conștiința ialomițenilor drept liceul de performanță al județului Ialomița. În fiecare an, elevii CNMV s-au afirmat la toate concursurile și olimpiadele școlare, la examenele naționale și examenele de admitere în învățământul superior. Elevii CNMV au însă numeroase alte preocupări. De-a lungul anilor, ei s-au remarcat în diverse competiții sportive, ocupând locuri fruntașe la baschet, handbal, atletism, fotbal, șah și multe alte sporturi. Elevii CNMV s-au remarcat și prin talentele artistice. De mai mulți ani, trupa de teatru francofon a CNMV colindă  țara și Europa cu reprezentațiile sale, promovând numele școlii, orașului și județului. Tinerii literați ai școlii se remarcă la concursurile și festivalurile  de creație literară, iar operele lor sunt publicate în revistele de cultură ale județului sau în revista colegiului “ANIMUS”.

             Ca semn de apreciere a performanței, de mai mulți ani, școala noastră organizează în parteneriat cu autoritățile locale Concursul interjudețean de matematică „Gheorghe Mihoc” și Concursul interjudețean de creație literară/eseu „Mihai Eminescu”.

                Aceste rezultate se datorează însă și unui corp profesoral puternic, alcătuit din oameni cu experiență și din tineri care își consolidează cariera didactică în instituția noastră solicitantă. Cu toții sunt profesori pasionați, care transmit nu doar știință, ci și tehnica de a învăța și a performa.